Νέο ίδρυμα από τον Tim Berners Lee

Και μία είδηση: Ο Sir Tim Berners Lee – γνωστός σαν ο πατέρας του ίντερνετ -μόλις ίδρυσε ένα νέο ίδρυμα με την επωνυμία World Wide Web Foundation και την υποστήριξη  του ιδρύματος John S. and James L. Knight Foundation που θα δώσει αρχικά $5εκ για μία περίοδο 5 ετών.

Σκοπός του νέου ιδρύματος που θα ξεκινήσει τη λειτουργία του αρχές του 2009, είναι η αξιοποίηση του Web για την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών στους τομείς της υγείας, της διατροφής, της εκπαίδευσης και της ανακούφισης σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών, κυρίως σε κοινότητες που έχουν ανάγκη. Όπως είπε ο ίδιος:

“The Web is a tremendous platform for innovation, but we face a number of challenges to making it more useful, in particular to people in underserved communities. Through this new initiative, we hope to develop an international ecosystem that will help shape the future Web. A more inclusive Web will benefit us all.”

Ενώ ο Alberto Ibargüen, Πρόεδρος και CEO του Knight Foundation είπε:

“The free flow of information is of paramount importance to communities in a democracy and maintaining the World Wide Web free is critical for the future of that free flow”.

 Ο Sir Tim Berners Lee διευθύνει ήδη το  World Wide Web Consortium (W3C) και συνδιευθύνει το Web Science Research Initiative (WSRI).

Όπως αναφέρει και στο site του νέου ιδρύματος, η δουλειά του δεν θα έχει σχέση με υποδομές ή πρόσβαση (όπως το OLPC: One Laptop per Child του Nicholas Negroponte), αλλά η παροχή υπηρεσιών γύρω από το Web αλλά και τις δυνατότητες της κινητής τηλεφωνίας (SMS & φωνή, εκτός από την πρόσβαση στο ίντερνετ από κινητά).

Τα τελευταία χρόνια η δουλειά πολλών ιδρυμάτων (δεν συγκαταλέγονται όλα στα “φιλανθρωπικά”) ειδικά στις ΗΠΑ, εστιάζεται στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και πολλά από τα πιό ενδιαφέροντα και καινοτόμα έργα προέρχονται από προγράμματα που χρηματοδοτούνται από παρόμοια ιδρύματα. Είναι και αυτός ένας λόγος (αλλά όχι ο μόνος) που οι ΜΚΟ πρωτοπορούν σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα. Αλλά γι αυτό έχουμε πολλά να πούμε ακόμα…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s