Μαθήματα innovation από τον Tom Steinberg

Ο Tom Steinberg είναι από τις πιό εντυπωσιακές προσωπικότητες στην ήδη ταλαιπωρημένη αρένα του λεγόμενου e-democracy. Ιδρυτής και ψυχή του MySociety.org, έχει υλοποιήσει μία σειρά από εντυπωσιακά projects, με πιό διάσημο στο ευρύ κοινό το site του Βρεττανικού πρωθυπουργικού γραφείου (γνωστού ως 10 Downing Street), το Number10 Petitions . To site αυτό επιτρέπει τη συλλογή “ηλεκτρονικών υπογραφών” από πολίτες για οποιοδήποτε θέμα κάποιος πολίτης θεωρεί σημαντικό να αλλάξει σε κάποια νομοθεσία, θεσμό, κανονισμό κλπ στη Μεγάλη Βρεττανία. To site έχει “μαζέψει” 8εκ. υπογραφές από 5εκ. email addresses, που αντιπροσωπεύουν το 10% περίπου του βρεταννικού πληθυσμού. Έγινε γνωστό όταν ανέτρεψε μία από τις βασικές ρυθμίσεις του Blair για κάποιο road tax, όταν ένας πολίτης υπέβαλλε σχετικό αίτημα. Ο Tony Blair αναγκάστηκε να απαντήσει στο site όταν συγκεντρώθηκαν 2εκ. υπογραφές, λέγοντας ότι δεν κατάλαβαν ακριβώς ποιό ήταν το θέμα.

Παρ’ όλη την επιτυχία αυτού του project (κυρίως γιατί ο Tony Blair το υιοθέτησε με τόλμη), δεν είναι ό,τι πιό εντυπωσιακό έχει κάνει ο Tom.

  • Το FixMyStreet είναι ένα site στο οποίο ένας πολίτης “μαρκάρει” σε ένα χάρτη ένα σημείο της πόλης που έχει κάποιο πρόβλημα και όλοι οι άλλοι βλέπουν ή αναφέρουν δικά τους (πχ σπασμένα πεζοδρόμια, παρατημένα αυτοκίνητα κλπ). Φυσικά με όλα τα “καλούδια” όπως e-mail & RSS Alerts κλπ (ίσως το μοντέλο για το πολύ καλό “δικό μας” PinProject).
  • Το TheyWorkForYou, από τα πρώτα που έκανε με πολύ κόπο και ιδρώτα (όχι λόγω τεχνικών θεμάτων), είναι ακόμα πιό εντυπωσιακό από μιά πλευρά. Βάζεις τον ταχυδρομικό σου κώδικα σε ένα κουτάκι και βγαίνει ο βουλευτής της περιοχής. Από εκεί και πέρα, βλέπεις όλη τη συμπεριφορά του στο κοινοβούλιο, δηλαδή: Τι έχει πεί στη Βουλή, τι έχει ψηφίσει και για ποιό νομοσχέδιο, βίντεο με ομιλίες του, επερωτήσεις που έχει κάνει και τις απαντήσεις που πήρε, email alerts όποτε μιλάει ή ένα θέμα που σε ενδιαφέρει συζητιέται στη Βουλή.

Αυτά είναι γνωστά όμως. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι ο Tom τα κάνει όλα αυτά με minimum χρηματική επένδυση, κυρίως με χρήση open source εργαλείων και φυσικά με πολύ προσωπική επένδυση και αφοσίωση.

Αντίστοιχα έργα στην Ελλάδα πολύ πιθανόν να γίνονταν μετά από πολύπλοκες διαδικασίες διαγωνισμών του δημοσίου, μέσα από διάφορες γραφειοκρατικές διαδικασίες των διαφόρων ΚΠΣ, με αναθέσεις σε “ημέτερους” και τελικά με αμφίβολα αποτελέσματα (με πολλά pdfs, χωρίς λινκς και ελάχιστα χρηστικά interfaces).

Για να μη συζητήσουμε φυσικά το σημαντικότερο ζήτημα της πολιτικής βούλησης. Ποιόν συμφέρει άραγε εδώ – από οποιοδήποτε κόμμα ή κανάλι- να βλέπει ο πολίτης αναλυτικά ποιός βουλευτής ψήφισε τι και πότε?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s