Ποιός δίνει πόσα και σε ποιό κόμμα?

Μιά και φέτος γίνεται κουβέντα για τις χρηματοδοτήσεις των κομμάτων, αξίζει να δει κάποιος τις διαδικτυακές πλατφόρμες που έχουν ανέβει για παρακολούθηση των δωρεών. Εννοείται στις ΗΠΑ όπου το θεσμικό πλαίσιο αφήνει περιθώρια για ιδιωτική χρηματοδότηση (βασικό στοιχείο κάθε επιτυχημένης καμπάνιας έστω κι αν εδώ μας ξενίζει το γεγονός). Αναλύσεις και πίνακες χρηματοροών προς κόμματα και πολιτικούς, ανά γεωγραφική περιοχή (state) ακόμα και ανά κατηγορία επιχείρησης που συνεισφέρει, έως και ονομαστικά ανά επιχείρηση ή ανά ιδιώτη!

  • Από τους πιό καλοσχεδιασμένους τόπους, αυτός του CNN, με ιστορικά στοιχεία (από το 1976!), ποσά που συγκεντρώθηκαν και ποσά που ξοδεύτηκαν κλπ.
  • Το γνωστό Huffington Post επίσης, με το microsite Fundrace2008,  κάνει χρήση των Google Maps, προβάλει επώνυμους χορηγούς και προσφέρει και ένα widget αναζήτησης για το site σου, στο οποίο μπορεί κάποιος να αναζητήσει τον οποιοδήποτε “εργοδότη, γείτονα, συγγενή, φίλο ή επώνυμο” και να δεί πόσα έδωσε και σε ποιόν. Και μάλιστα να δεί αν παίζει σε διπλό ταμπλώ, δηλαδή αν δίνει και στα δύο κόμματα!
  • Το Open Secrets, του Center for Responsive Politics, που γιορτάζει τα 25 χρόνια του, και όπου πάλι βρίσκουμε αναλυτικές πληροφορίες αλλά και άλλα ενδιαφέροντα όπως widgets, APIs για δημιουργία mash-ups (και λίστα με άλλους που προσφέρουν APIs), ενώ στο industry profiles, κάνουμε αναζήτηση ανά κατηγορία επιχειρήσεων και βλέπουμε πόσα και σε ποιόν δωρίσανε διαχρονικά. Δείτε πχ, ότι οι εταιρίες πετρελαίου δίνουν το 75% στους Ρεπουμπλικάνους και το 25% στους Δημοκρατικούς.

Oil donations-Open Secrets.org

  • Το Follow the Money, από το “The National Institute on Money in State Politics”, άλλο ένα site με παρόμοιες πληροφορίες και πολύ καλή αναφορά του Industry Influence, ενός database που δίνει άμεσα εικόνα για τις χρηματοδοτήσεις ανά industry και πολιτεία.
  • Το Common Cause έχει ένα χάρτη Google Maps που τον ονομάζει “Money in Politics Scandal Map” και δείχνει γνωστές υποθέσεις σκανδάλων σε όλη τη χώρα, με συνοπτική περιγραφή που βγαίνει με απλό mouse over. Εξαιρετικό!

  • Το Campaignmoney, επίσης με τις σχετικές πληροφορίες και καταλόγους δωρητών σε κόμματα, επιτροπές, οργανώσεις κλπ, ανά πολιτεία, ανά ταχυδρομικό κώδικα, επώνυμους (ηθοποιούς, παρουσιαστές κλπ), top10 λίστες και άλλα πολλά…πχ ο “δικός μας” Άλεξ Σπανός, με $ 5.276.533 εμφανίζεται 11ος στη λίστα με τους top ιδιώτες χρηματοδότες σε όλη την Αμερική από το 1996 έως σήμερα !

Υποθέτω ότι οι πρωτογενείς πηγές είναι παρόμοιες για όλα τα sites (και θα υπάρχουν και άλλα σίγουρα) και διαφέρει ο τρόπος που αναλύονται και παρουσιάζονται. Προφανώς μιλάμε για ανοιχτή πρόσβαση σε δημόσια πληροφορία, αλλά πάνω απ’ όλα μιλάμε για θεσμική πρόβλεψη (αλλιώς δεν υπάρχει και η αντίστοιχη πληροφορία για να δημοσιοποιηθεί.

Warning: Προσοχή, γιατί μπορεί να κολλήσετε για ώρες στην οθόνη σας ξεθάβοντας ενδιαφέροντα στοιχεία.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s