Αν δεν ξέρετε με ποιόν πολιτικό ταυτίζεστε.

To Glassbooth είναι ένα site στο οποίο ο πολίτης μπορεί να δει με ποιόν υποψήφιο στις Αμερικανικές προεδρικές εκλογές ταυτίζεται ή απλά συμφωνεί περισσότερο.

Επιλέγοντας ποιά από 14 διαφορετικά θέματα σε “εκπροσωπούν” περισσότερο (πχ Ιράκ, όπλα, αμβλώσεις, περιβάλλον, οικονομία κλπ)  μοιράζεις 20 συνολικά βαθμούς βαρύτητας στο καθένα. Στο επόμενο στάδιο, απαντάς μία σειρά από ερωτήσεις για το κάθε θέμα, που ανιχνεύουν τα πιστεύω σου. Στο τέλος, με βάση αυτά που υπέβαλλες, βλέπεις ποιός πολιτικός ταυτίζεται περισσότερο με σένα με βάση – προφανώς – τις επίσημες θέσεις του. Ο λόγος που αναφέρω πρώτο αυτό το site είναι κυρίως γιατί έχει ένα εξαιρετικό user interface, κάτι που συχνά παραβλέπεται και εξακολουθεί να είναι πλεονέκτημα των αμερικανών. Γι αυτό έχει και υψηλό funfactor (δοκιμάστε το). Το καλό user interface δεν είναι πολυτέλεια, σχετίζεται άμεσα με την “δημοκρατικότητα” του μέσου. Ένας τόπος που δεν είναι εύκολα “προσβάσιμος” ή απωθεί, δεν πετυχαίνει citizen involvement και προφανώς δεν πετυχαίνει το στόχο του ανεξάρτητα από τις καλές προθέσεις ή την back-end τεχνική του αρτιότητα.

Παρόμοιες προσπάθειες έχουμε δει και στην Ευρώπη βέβαια πχ, με το μάλλον απλοϊκό Selexion Machine που έκανε το Channel4 στην Αγγλία το 2005, ή το πολύ καλύτερο μεθοδολογικά Stemwijer που έγινε στην Ολλανδία ή το εξαιρετικό Smartvote που τρέχει στην Ελβετία για πολλές διαφορετικές εκλογικές αναμετρήσεις. Το stemwijer μάλιστα, ανέβασε και ένα site για τις Αμερικανικές προεδρικές εκλογές και για όποιον θέλει να δει συγκρίνει τις θέσεις του σε σχέση με αυτές των McCain και Obama (και να μην επαφίεται στο media buzz και μόνο).

Φυσικά, το ενδιαφέρον βρίσκεται στην ερευνητική μεθοδολογία πίσω από τις ερωτήσεις και το κατά πόσο τελικά αυτές οι προσπάθειες καθρεφτίζουν την “πραγματικότητα”, δηλαδή πόσο κοντά πέφτει στο matching που επιχειρεί να κάνει. Το θέμα αυτό θα μπορούσε από μόνο του να αποτελέσει ενδιαφέρον σημείο συζήτησης. Πάντως σε μία εποχή που οι διαφορές των πολιτικών και οι πολιτικές είναι δυσδιάκριτες, τα εργαλεία αυτά δίνουν μία δυνατότητα να ξεφύγουμε από την κομματική προπαγάνδα και την μονόπλευρη ενημέρωση από τα ΜΜΕ.

Αξιζει πάντως να δοκιμάσετε να συμμετάσχετε σε κάποια από αυτά και να κρίνετε μόνοι σας; αν μη τι άλλο έχουν και ένα στοιχείο “παιχνιδιού”.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s