Χρηματοπιστωτική κρίση, διαφάνεια & internet

Μέσα στο χαμό που γίνεται αυτές τις μέρες με τη διεθνή κρίση, ψάχνω να βρω ενδιαφέροντα πράγματα που γίνονται στο ίντερνετ. Φαίνεται ότι η κρισιμότητα της κατάστασης, η ανάγκη για γρήγορες ενέργειες και άμεση ενημέρωση έχουν δώσει προβάδισμα στη τηλεόραση που όμως είναι καταδικασμένη από τη φύση της να μένει στην επιφάνεια και τους τίτλους.

Μία ενδιαφέρουσα ενέργεια που βρήκα είναι από το γνωστό Govtrack.us (a civic project to track Congress):“GovTrack.us is an independent tool to help the public research and track the activities in the U.S. Congress, promoting government transparency and civic education through novel uses of technology.” Το GovTrack είναι και κόμβος για το νομοθετικό υλικό που χρησιμοποιείται για άλλα sites όπως τα OpenCongress και MAPLight.

Αυτο που έκανε λοιπόν είναι να δώσει τη δυνατότητα να συγκρίνει κάποιος τις διαδοχικές αλλαγές στο κείμενο του νόμου για τη διάσωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος (Bail-out bill) που προσπαθεί η Αμερικανική κυβέρνηση να περάσει από το Κογκρέσσο (εκκρεμεί η ψήφιση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων μέχρι αυτή τη στιγμή). Όπως λένε και οι ίδιοι, δεν είναι πολύ φιλικό στη χρήση μια και το μόνο που μπορούσαν να κάνουν γρήγορα, είναι να μετατρέψουν τα pdf σε κείμενο, ενώ τα κείμενα δεν διατίθεται σε XML στο κοινό κάτι που θα έκανε τα πράγματα πιό εύκολα.

Παρ’όλες τις ελλείψεις, είναι μία προσπάθεια που δείχνει γρήγορα αντανακλαστικά. Δείτε εδώ τις συγκρίσεις με τις διαδοχικές αλλαγές.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το PublicMarkup του Sunlight Foundation  (“PublicMarkup.org gives you the opportunity to review and comment on proposed bills before they are even introduced—or while they are pending—in Congress”),  όπου ο κάθε πολίτης μπορεί να σχολιάσει το νόμο παράγραφο προς παράγραφο.

Αν κάποιος έχει βρει και άλλα ενδιαφέροντα πράγματα, ας το γράψει για να μάθουμε τι γίνεται και σε αυτή την περίπτωση.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s