Μύθος οι πολλές μικρές εισφορές υπέρ του Obama?

Μία ανάλυση του Campaign Finance Institute (CFI), υποστηρίζει ότι η γνωστή ιστορία περί πολλών μικρών εισφορών στην καμπάνια του Obama ίσως δεν είναι τελείως αληθινή. Η βασική θέση του Michael J. Malbin, διευθυντή του CFI, είναι ότι αν εξετάσουμε δωρητές και όχι μεμονωμένες δωρεές, τότε βλέπουμε ότι «η πραγματικότητα σχετικά με την χρηματοδότηση του Obama ήταν εντυπωσιακή μεν, αλλά η αλήθεια δεν στηρίζει το μύθο». Έτσι, το ποσοστό των μικρών δωρητών ήταν περίπου όσο και για τον Bush δηλαδή 26%, ενώ συνέλεξε κατά 80% περισσότερα χρήματα από μεγάλους δωρητές ξεπερνώντας όλους τους αντιπάλους του και κάθε προηγούμενο.

 obama-fundraising

Αναλυτικότερα, με βάση στοιχεία που συνέλεξαν από το Federal Election Commission, για την περίοδο μέχρι τις 31 Αυγούστου 2008, το ίδρυμα υποστηρίζει ότι ένα ασυνήθιστα υψηλό ποσοστό (49%) ήταν από μεμονωμένες εισφορές κάτω των $200, αλλά μόνο το 26% ήταν από άτομα που συνολικά έδωσαν λιγότερα από το ποσό αυτό. Το ποσοστό αυτό είναι πολύ κοντά στο αντίστοιχο 25% για τον George Bush το 2004 και λίγο μεγαλύτερο από το 20% για τον John Kerry το 2004, 21% για τον John McCain το 2008, 13% για την Hillary Clinton το 2008, και πολύ χαμηλότερο από το 38% για τον Howard Dean το 2004.

Επίσης,

το 47%  ήταν από μεγάλους δωρητές (πάνω από $1000) παρά από μικρούς. Βέβαια, ο Obama συνέλεξε συγκριτικά μικρότερο ποσοστό από τους μεγάλους σε σχέση με τους αντιπάλους του ή τους προηγούμενους υποψηφίους (56% για τον Kerry, 60% για τον Bush και τον McCain).

Σχετικά με τους μικρούς δωρητές ξέρουμε λιγότερα (ο νόμος λέει ότι για ποσά κάτω των $200 δεν υπάρχει υποχρέωση δημοσίευσης) αλλά οι αναλυτές θεωρούν ότι το νούμερο 3εκ άτομα που η πλευρά Obama υποστηρίζει ότι συνεισέφεραν είναι λίγο -πολύ σωστή. Υπολογίζουν ότι κάπου 2,5 εκ άτομα συνεισέφεραν $62 ο καθένας κατά μέσο όρο. Συγκρίνοντας με άλλες αναμετρήσεις, η επιτυχία του Obama δεν έγκειται στο χαμηλό μέσο όρο αλλά στον απόλυτο αριθμό – τα 2,5 εκ άτομα δηλαδή που είναι περίπου όσα συνεισέφεραν στην αναμέτρηση του 2004 συνολικά, σε όλους τους υποψηφίους. 

Τέλος, οι αναλυτές λένε ότι ο Obama προσέλκυσε $90εκ από bundlers (συνήθως πλούσιοι υποστηρικτές που μαζεύουν χρήματα από άλλους φίλους και γνωστούς), $120εκ από μεγάλους δωρητές και «μόνο» $119 από μικρούς, κι αυτό θα πρέπει να το έχουμε υπόψη μας.

Φυσικά, όπως λένε, όλα αυτά δεν μειώνουν σε τίποτα τον ρόλο των επαναλαμβανόμενων δωρητών, ειδικά μάλιστα το γεγονός ότι προσέλκυσε πόρους από άτομα εκτός των συνηθισμένων κυκλωμάτων που δεν είχαν συνεισφέρει ποτέ στο παρελθόν, ούτε φυσικά μειώνει τη σημασία των νέων καινοτόμων μεθόδων προσέλκυσης πόρων και εθελοντών μέσω του internet και των social networks.

Απλά όπως λένε: “The reality does not match the myth, but the reality itself was impressive.”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s