Web2.0 και social media: 10 χρήσιμες πηγές

Και ένα χρηστικό εισαγωγικό post για όσους ακόμα «ψάχνονται».

Τα buzzwords του καιρού μας είναι δυο: Web2.0 και social media. Το τι είναι το Web 2.0 –από τη πλευρά του χρήστη – είναι απλό. Είναι οι νέες δυνατότητες πρόσβασης σε πληροφορία, συνεργασίας και δικτύωσης στο ίντερνετ, μέσα από την παροχή δωρεάν (συνήθως) και εύκολων εργαλείων και υπηρεσιών που σχεδόν ο καθένας μπορεί να χρησιμοποιήσει. Και εδώ έγκειται η λειτουργία του σαν όχημα ενδυνάμωσης ατόμων, ομάδων, οργανισμών, επιχειρήσεων, πολιτικών κλπ. Με αυτή την έννοια το Web2.0 εκπροσωπεί μια αλλαγή «κουλτούρας» και λιγότερο κάποια τεχνολογική επανάσταση (δείτε μερικούς ορισμούς εδώ και στη Wikipedia).
Τα social media είναι «παιδάκια» του Web 2.0 και περιγράφουν εκείνα τα διαδραστικά εργαλεία που επιτρέπουν στον καθένα να γίνεται δημιουργός περιεχομένου (κείμενα, φωτογραφίες, βίντεο κλπ) και να το μοιράζεται με όποιον θέλει (blogs, flickr, wikis, YouTube, del.icio.us, κλπ)
Πάνω απ’ όλα, οι όροι αυτοί περιγράφουν μία νέα εποχή Επικοινωνίας: Ανοιχτής, συνεχούς, απρόσκοπτης, καθημερινής. 
Επειδή πολλοί ρωτούν όμως ποια είναι αυτά τα εργαλεία και εφαρμογές, διάλεξα κάποιες πηγές για τους starters και για τους «συλλέκτες πληροφοριών», καταδικασμένες βέβαια να ξεπεραστούν σύντομα  μια και σχεδόν κάθε μέρα κάτι καινούριο βγαίνει.  
Το διάγραμμα αυτό δεν θα είναι ακριβώς ίδιο ένα χρόνο μετά (των Gary Hayes and Laurel Papworth)

social-media-campaign
1. Όλη η «σκηνή» του Web2.0 με μια ματιά!  
Η «εικόνα» του Web 2.0 με λογότυπα
2. Top 100 social media tools : Είναι αυτό που λέει.
3. Commoncraft : Τι είναι τι, με απλά λόγια και γραφικά σε μορφή video (για blogs, wikis, RSS και πολλά άλλα)
4. One Page Guides by Tim Davies:  Μια εκλαϊκευμένη και απλή εισαγωγική σελίδα Α4 για κάθε εφαρμογή (wikis, flickr, social bookmarking, twitter κλπ)
5. Toolset for Learning 2009 :  Όχι μόνο web2.0 αλλά καθημερινές εφαρμογές γενικά

Για περισσότερο «βάθος»:

6. “2008: Web 2.0 Companies I Couldn’t Live Without”:  Για μια ποιο «επιχειρηματική» ματιά, το περίφημο post του Techcrunch
7. Best of ReadWriteWeb:  Για όσους αγαπάνε τις λίστες!
8. AllThingsWeb2.0:  Για πολύ εξαντλητικό ψάξιμο
9. 174 Web 2.0 Sites in 41 Categories:  Ένα “short list” με 174 sites σε 41 κατηγορίες που έχουν ψηφίσει διάφοροι bloggers, entrepreneurs κ.ά. από μια αρχική λίστα με πάνω από 300 sites.
10. Simplespark:  Γενικά για web applications με καλό τρόπο αναζήτησης, αν έχετε καμιά 10αριά μέρες διαθέσιμες. Μπορείτε να πείτε και τη γνώμη σας για κάθε εφαρμογή.

Άσχετα με το θέμα άμεσα, αλλά πολύ χρήσιμα:

• Everything 2.0 by Bob Stumpel: Για όποιον ενδιαφέρεται να δει όλες τις προβλέψεις για το 2009 και μετά.
• 65 notable knowledge management sites and blogs. Και τέλος, άλλη μία εξαιρετική πηγή που μάλλον δεν ταιριάζει εδώ μια και ξεφεύγει από το web 2.0, αλλά το είδα και αξίζει για όσους τους ενδιαφέρει το knowledge management (μια και πρόσφατα ήταν μία από τις ασχολίες μου).

Το πιο σημαντικό για την αξιοποίηση του Web 2.0 είναι κυρίως η καλή έρευνα και γνώση του τοπίου όπως εξελίσσεται και κυρίως η σωστή και ολοκληρωμένη έρευνα και άποψη για τις δυναμικές μεταξύ των χρηστών (κίνητρα, συμπεριφορά, στάση). Ειδικά για εμάς στην Ελλάδα, η καθυστέρηση σε σχέση με την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών μας δίνει μία  -τελευταία μάλλον – ευκαιρία να μάθουμε από τους άλλους.

Όπως είπε και η Eleanor Roosevelt:  “learn from the mistakes of others, you cant live long enough to make them all yourself [Μτφ: «Μάθε από τα λάθη των άλλων, δεν μπορείς να ζήσεις αρκετά για να τα κάνεις όλα μόνος σου»]

Προφανώς κάποιοι θα έχετε βρει και καλύτερες πηγές, κάθε πρόταση ευπρόσδεκτη…

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to Ma.gnoliaAdd to TechnoratiAdd to FurlAdd to Newsvine

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s