Η Ελλάδα, ο κόσμος και η κοινωνία της πληροφορίας

To World Economic Forum (γνωστό σαν Νταβός) δημοσίευσε την 8η ετήσια έκθεση The Global Information Technology Report, 2008-2009″ που καλύπτει 134 χώρες και μεταξύ αυτών και την Ελλάδα φυσικά.
Η έκθεση γίνεται σε συνεργασία με το INSEAD και χορηγείται από τη Cisco Systems. Το βασικότερο συμπέρασμα της έκθεσης είναι ότι στη σημερινή κρίση οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ) είναι καταλύτης για την ανάπτυξη:  Καλές υποδομές εκπαίδευσης , υψηλοί δείκτες τεχνολογικής ετοιμότητας και καινοτομία αποτελούν τα κλειδιά για την υπέρβαση της κρίσης. 

Σε επίπεδο χωρών, οι συνήθεις ύποπτοι και πάλι πρωταγωνιστούν: Δανία, Σουηδία και ΗΠΑ κρατούν τις τρείς πρώτες θέσεις και ακολουθούν η Σιγκαπούρη, Ελβετία, Φινλανδία, Ισλανδία, Νορβηγία, Ολλανδία και Καναδάς. 

Βασικό εργαλείο της έκθεσης είναι το Networked Readiness Index (NRI) όπου αποτυπώνεται ο βαθμός αξιοποίησης των ΤΠΕ σε τρία επίπεδα: το γενικό ρυθμιστικό & επιχειρηματικό περιβάλλον και οι υποδομές, η ετοιμότητα των τριών κοινωνικών εταίρων (πολίτες-επιχειρήσεις-κράτος) και η πραγματική αξιοποίηση των τεχνολογιών.  Τα στοιχεία αντλούνται από διάφορες διαθέσιμες πηγές όπως και από μία εξαντλητική ποσοτική έρευνα σε κάθε χώρα σε συνεργασία με ερευνητικούς φορείς και επιχειρήσεις.

Ο τίτλος της έρευνας αδικεί κάπως το εύρος της αφού το πλήθος των στοιχείων που ερευνώνται αποτυπώνει τελικά την ετοιμότητα μίας χώρας σχεδόν συνολικά σε πολλά επίπεδα. Η σύγκριση που επιτρέπει ανάμεσα στις χώρες είναι εξαιρετικά διαφωτιστική και  ο τρόπος που μπορεί κάποιος να αντλήσει στοιχεία μέσα από την ιστοσελίδα επιτρέπει συγκρίσεις με όλους τους πιθανούς τρόπους: ανά δείκτη, ανά χώρα, επιλογή δύο χωρών και σύγκρισή τους βάσει επιλεγμενων δεικτών, καλύτερη και χειρότερη επίδοση ανά χώρα, διαχρονική εξέλιξη δεικτών κλπ. 

Η Ελλάδα στο συνολικό δείκτη NRI βρίσκεται στην 55η θέση (από τις 134 χώρες), μία θέση παραπάνω από τον δείκτη του 2007-2008. Στον δείκτη Global Competitiveness Index, η Ελλάδα βρίσκεται στην 67η θέση. Διαφωτιστικός είναι ο πίνακας με τις 10 καλύτερες και 10 χειρότερες επιδόσεις της χώρας:

greece-nri08

Εδώ φαίνονται όλα τα προβλήματα όπως:  

  • Ο αριθμός διαδικασιών που απαιτούνται για να ξεκινήσει κάποιος μία επιχείρηση (θέση 121 στις 134!), 
  • Η γραφειοκρατία (116η θέση), 
  • Η υιοθέτηση διαδικτύου από επιχειρήσεις (θέση 97η),
  • Η σημαντικότητα της τεχνολογίας για το κυβερνητικό όραμα (97η),
  • Η προσβασιμότητα σε ψηφιακό περιεχόμενο (96η),
  • Η επιτυχία της κυβέρνησης στην προώθηση των ΤΠΕ (90η) …..κλπ. 
  • Δυνατότητα για καινοτομία (89η: στο κύριο σώμα της έκθεσης, σελ 95) 

Στα θετικά, εντύπωση δημιουργεί η πρώτη θέση της Ελλάδας στον δείκτη “εγγραφή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση” και η “διαθεσιμότητα επιστημόνων και μηχανικών” (17η θέση), γεγονός θετικό βέβαια αν πάρουμε την έκθεση τοις μετρητοίς, που δείχνει όμως και την ανικανότητα της χώρας να αξιοποιήσει θετικά αυτό το σημαντικό κεφάλαιο. 
Επίσης στα θετικά, η “ελευθερία του Τύπου” (26η) και οι “συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας” (29η).  

Σε σχέση με το e-participation index (“δείκτης που εξετάζει την ποιότητα, σχετικότητα, χρησιμότητα, και βούληση των κυβερνητικών ιστοσελίδων να παρέχουν online πληροφόρηση και εργαλεία & υπηρεσίες συμμετοχής στους πολίτες”),  η Ελλάδα σκοράρει μόλις στην 83η θέση!

Τέλος, οι συντάκτες της έκθεσης επισημαίνουν για την Ελλάδα: 

“…Italy and Greece. These two EU members have not managed to progress a single decile rank since the first edition of the NRI despite the nearly twofold increase in country coverage…. This means that these two nations have been overtaken by many incumbent and newly included economies.” 
και αλλού:
“Turning our attention to the EU15 economies,….there exists a divide among countries such as Denmark, SwedenFinland, Norway, the Netherlands, the United KingdomAustria, France, Germany, Ireland (23rd), and Belgium (24th), which seem to be leveraging ICT in their economic, political, and social systems, and others such as Greece (55th) and, to a lesser extent, Italy (45th), which lag behind in networked readiness.”

Αξίζει να επισκεφθείτε το site και να κάνετε δικές σας αναλύσεις…αξίζει! 

Links για να μην ψάχνετε:

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s