Google keywords & ο κρατικός προυπολογισμός

Φαίνεται ότι οι Tories στη Μεγάλη Βρετανία θέλουν να ανατρέψουν την κατεστημένη αντίληψη που λέει ότι η αριστερά είναι συνήθως πιο μπροστά στην υιοθέτηση του ίντερνετ και των social media.

Έτσι σύμφωνα με άρθρο της Guardian, με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό και την παρουσίαση από τον Alistair Darling, το κόμμα αγόρασε σχετικές λέξεις-κλειδιά (Google keywords) με σκοπό να κατευθύνει τους χρήστες στις δικές του ιστοσελίδες. Στην πράξη δηλαδή, όταν κάποιος έβαζε κάποιες λέξεις στο Google για να αναζητήσει πηγές και πληροφορίες για τον προϋπολογισμό, εμφανιζόντουσαν πληρωμένες διαφημίσεις που αν κάποιος κλίκαρε, κατευθυνόταν σε σελίδες του κομματικού πόρταλ των Τόρυδων, όπου θα έβρισκε τις ανάλογες απαντήσεις. Ο Jeremy Hunt, «σκιώδης υπουργός πολιτισμού» των Συντηρητικών, υποστηρίζει στο άρθρο ότι, «καταλαβαίνουμε ότι είναι σημαντικό για εμάς να προωθούμε τις απόψεις μας με διαφορετικούς τρόπους και το Google είναι μία από τις πρώτες πηγές που πηγαίνουν οι πολίτες όταν θέλουν να βρουν πληροφορίες για ένα θέμα».

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά τον εκτεταμένο επανασχεδιασμό του κεντρικού site των Tories τον περασμένο Σεπτέμβριο. Μία ενδιαφέρουσα λειτουργικότητα είναι το Where You Live, όπου το περιεχόμενο εξειδικεύεται ανάλογα με την περιοχή της χώρας που ζεις (12 περιοχές στο σύνολο). Φυσικά υπάρχει και ο απαραίτητος χώρος συμμετοχής με την επωνυμία Get involved, αλλά και το Cameron Direct όπου στην ουσία είναι live webcasts συγκεντρώσεων που γίνονται με πολίτες –και όχι δημοσιογράφους – όπου δεν υπάρχει προκαθορισμένη ατζέντα…οι πολίτες ρωτούν ότι θέλουν χωρίς προηγούμενη προετοιμασία. Στο site υπάρχει επίσης και ο χώρος “The Blue Blog” (θαμμένο στο News) που σχεδιάστηκε για να έχει –υποτίθεται- ένα τόνο λιγότερο επίσημο και περισσότερο ανθρώπινο και προσωπικό που απευθύνεται σε ευρύτερο κοινό και όχι μόνο σε όσους διαβάζουν πολιτικά blogs ούτως ή άλλως.

Ο Nick Stringer του βρετανικού ΙΑΒ (Interactive Advertising Bureau) επισημαίνει ότι οι Τories είναι πιο μπροστά από τους Εργατικούς εδώ και καιρό, πιθανότατα επειδή δεν έχουν τους περιορισμούς της εξουσίας και την σχετική κούραση. Άλλωστε οι Συντηρητικοί μπήκαν νωρίς στο παιχνίδι με τον David Cameron από το 2006 να έχει το πολύ καλό blog WebCameron (εξαιρετικό brandname!) που βοήθησε πολύ στο προφίλ του υιοθετώντας τον σωστό «ανεπίσημο» επικοινωνιακό τόνο (τώρα έχει ενσωματωθεί στο κύριο site).

Παρ’όλα αυτά οι Εργατικοί  από τον Ιανουάριο δραστηριοποιούνται με νέες ιδέες όπως το Labourlist, ένα κοινωνικό δίκτυο για τα μέλη του κόμματος και το Labourspace ένα άλλο διαδικτυακό τόπο για όσους πολίτες και οργανώσεις θέλουν να δημιουργήσουν καμπάνιες για θέματα που θεωρούν ότι πρέπει να ακουστούν από τους Εργατικούς (που έχει δεχτεί και αρνητική κριτική).  Φαίνεται λοιπόν ότι προετοιμάζονται για την επερχόμενη διαδικτυακή μάχη και ακόμα και η άτυχη κίνησή τους να προσλάβουν«Ψηφιακό Τσάρο» εντάσσεται σε αυτή τη προσπάθεια.

Σε ατομικό επίπεδο αρκετοί βρετανοί πολιτικοί έχουν εντάξει τους συνήθεις ύποπτους (Facebook, Twitter κλπ) στην επικοινωνιακή τους ατζέντα, βέβαια όχι απαραίτητα επιτυχημένα. Πάντως η σκιά του Obama είναι εμφανής και οι επόμενες εθνικές εκλογές (ίσως το 2010) θα είναι πολύ ενδιαφέρουσες διαδικτυακά και socialmedia-κά.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s