Απέχετε από τις Ευρωεκλογές 2009; Πείτε γιατί στο “Not Apathetic”

Το ελληνικό Νot Αpathetic είναι από σήμερα ενεργό εδώ: www.not-apathetic.eu

Στο site, όλοι όσοι σκέπτονται να απέχουν ή να ψηφίσουν λευκό στις ευρωεκλογές του 2009 μπορούν να πουν τη δική τους άποψη– όποια κι αν είναι αυτή. Γιατί πολλοί από αυτούς έχουν ισχυρή γνώμη και δεν είναι καθόλου απαθείς ή αδιάφοροι. Αντίθετα, αποτελούν δημιουργικά και ενεργά (με τον δικό τους τρόπο) μέλη της κοινωνίας που επιλέγουν να μη συμμετέχουν στην πολιτική διαδικασία γιατί απλά δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους  με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο.

Ο λόγος ύπαρξης του site είναι απλός. Όσοι ψηφίζουν κόμματα έχουν κάποιους τρόπους έκφρασης.  Άλλωστε και η ίδια η ψήφος σε κάποιο κόμμα εκφράζει μία θέση. Όσοι όμως δεν ψηφίζουν κόμματα και υποψήφιους, συνήθως αποτελούν μία στατιστική που αποζητά ερμηνεία. Δημοσκόποι, δημοσιογράφοι, πολιτικοί, αναλυτές κλπ, προβάλουν τις δικές τους ερμηνείες , αλλά η πραγματική γνώμη του πολίτη παραμένει “σιωπηλή”.

Το “δημοκρατικό έλλειμμα” άλλωστε είναι μια έννοια σαφώς καταγεγραμμένη πολιτικά και αφορά στη σημερινή πραγματικότητα μίας «δημοκρατίας νεσκαφέ», δηλαδή στιγμιαίας κάθε 4-5 χρόνια. Είναι βάσιμη η εκτίμηση ότι αυτό έχει οδηγήσει περίπου 4 στους 10 ψηφοφόρους να μην έχουν ψηφίσει κανένα κόμμα στις ευρωεκλογές του 2004 (στοιχεία από: Υπουργείο Εσωτερικών).  Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, σχεδόν 1 στους 2 ψηφοφόρους απέχει από τις ευρωεκλογές – με σταθερά ανοδική διαχρονική τάση – ενώ 1 στους 4 δεν ψηφίζει ούτε σε εθνικές εκλογές ούτε στις ευρωεκλογές! (πηγή: Eurobarometer Survey). Σε  έρευνα του Ευρωβαρόμετρου του Δεκεμβρίου 2008, μόνο 1 στους 3 ευρωπαίους “προτίθεται σίγουρα” να ψηφίσει στις εκλογές του Ιουνίου.

Για την ιστορία, το πρώτο Not Apathetic ανέβηκε στις εθνικές εκλογές της Μεγάλης Βρετανίας του 2005 από το MySociety.org την οργάνωση του «τρομερού παιδιού» Tom Steinberg, ο οποίος είχε την καλωσύνη να «παραχωρήσει» το όνομα για το ελληνικό site.

Έτσι λοιπόν, αποφασίσαμε με τον Νίκο Αναγνώστου και τον Χριστόφορο Κόρακα να το υλοποιήσουμε και στην Ελλάδα, γιατί πιστεύουμε πως οτιδήποτε δίνει φωνή στον πολίτη και προωθεί τον εποικοδομητικό διάλογο μόνο καλό μπορεί να κάνει. Το διαδίκτυο αποτελεί φυσικά, τον ιδανικό και από πολλές απόψεις τον μοναδικό χώρο για παρόμοιες προσπάθειες.

Advertisements

3 thoughts on “Απέχετε από τις Ευρωεκλογές 2009; Πείτε γιατί στο “Not Apathetic”

 1. Pingback: Απέχετε από τις Ευρωεκλογές 2009; — ροη σταχυολόγων

 2. Πιστεύω ότι η παρουσία μας στις κάλπες αυτών των Ευρωεκλογών θα πρέπει να θεωρηθεί ώς καθήκον μας προς την Ελλάδα.
  Λογικά σκεπτόμενοι σίγουρα διαπιστώνουμε ότι πρέπει να πάμε να ψηφίσουμε.
  Πρέπει να αφήσουμε τους εγωισμούς και τις όποιες εμπάθειες αλλά και να μην εμπλακούμε στα παιχνίδια ορισμένων οι οποίοι προσπαθούν για προσωπικό τους συμφέρον να οδηγήσουν τον κόσμο μακριά από την κάλπη.
  Αν αφήσουμε εκτός τα καταναλωτικά και κερδοσκοπικά πρότυπα των ημερών και δούμε τα πράγματα με την απλή λογική παρατηρούμε ότι η Ελλάδα τα τελευταία 4 με 5 χρόνια έχει αποκτήσει σταθερότητα και η ανοδική της πορεία σε πολλούς τομείς την έχει εδραιώση σαν μια καταξιωμένη και πολλά υποσχόμενη χώρα.
  Αποδεικνύουμε συνεχώς ότι είμαστε μια χώρα με στόχους που πάνω απ’ όλα σέβεται τους θεσμούς τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της.
  Πρέπει λοιπόν να δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση η οποία θα της δώσει και την ενεργειακή επιβράβευση που χρειάζεται για να συνεχίσει το έργο της.

  • Η θέση σας είναι απόλυτα σεβαστή φυσικά, και είμαι πάντα με το μέρος της “απλής λογικής” όπως λέτε (και της “κοινής λογικής” που λείπει). Νομίζω όμως ότι πρέπει πάνω απ’όλα να δώσουμε “ψήφο εμπιστοσύνης” στους πολίτες Η κοινή λογική λέει ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι που δεν πάνε να ψηφίσουν δεν είναι ούτε ιδιοτελείς, ούτε μειωμένης αντίληψης. Είναι πάνω-κάτω 40% των ψηφοφόρων (και μην κολλήσουμε στο νούμερο, αυτο είναι το επίσημο πάντως), και κανείς ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε να ακούσει το “γιατί”. Τη δική τους σκοπιά δηλαδή (χωρίς ταυτόχρονα να προσπαθεί απλά να προσεταιριστεί τη ψήφο τους…που τελικά δεν την δίνουν σε κανέναν). Αν λοιπόν μας ενδιαφέρει η δημοκρατία και οι θεσμοί (όπως και εσείς λέτε) νομίζω ότι πρέπει να τους ακούσουμε. Και αυτο ήθελα λοιπόν να διευκρινίσω: Κάναμε το σαιτ http://www.not-apathetic.eu για να δωσουμε φωνη σε αυτους τους ανθρωπους και οχι για να ενθαρρύνουμε με κανένα τρόπο οποιαδηποτε επιλογη του πολιτη….το καναμε για να κανουμε συζητησεις οπως ακριβως αυτη εδω. Αν θελετε λοιπον, μπορειτε να αντιγραψετε την αποψη σας και στο σαιτ εκεινο ωστε να ακουστει και εκει και να συνεχισει η συζητηση μας εκει πλεον. Ευχαριστω θερμα για το σχολιο.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s