Η ψήφος είναι digital…elementary my dear Watson

Σε αυτές τις εκλογές, η κοινή λογική ήταν είδος σε ανεπάρκεια.  Από αναλυτές, πολιτικούς και δημοσιογράφους.
Με πλήθος αστείων αντιφάσεων.

1. Αν ο κόσμος πάει παραλία είναι γιατί η ψήφος στις ευρωεκλογές είναι «χαλαρή». Αν η ψήφος είναι χαλαρή τότε δεν πρέπει να μετράει το αποτέλεσμα, αν δεν μετράει το αποτέλεσμα, τότε γιατί να ψηφίσουμε….και τότε γιατί πανηγυρίζουν όσοι «κέρδισαν»?

2. Η αποχή δεν έχει κανένα πολιτικό νόημα, μόνο η ψήφος έχει. Φταίει η ζέστη και το τριήμερο.  Άρα γιατί όλοι σήμερα ασχολούνται?  Τι άλλαξε?  Απλά ας την αγνοήσουν…(το κάνανε και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με ιστορικό αποχής χρόνια πριν και τώρα ανακάλυψαν το legitimization crisis).

3. Αλλά εμείς στην Ελλάδα κάναμε τις εκλογές εθνικό εσωτερικό θέμα και δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης (την Ευρώπη την ξεχάσαμε ούτως η άλλως).  Άρα η ψήφος δεν είναι χαλαρή, μετράει και πολύ μάλιστα και είναι πρωτίστως ψήφος διαμαρτυρίας μια και δεν ψηφίζουμε για κυβέρνηση.  Άρα διαμαρτυρηθείτε ψηφίζοντας…

Και ποιο είναι το πρόβλημα στη λογική αυτή?

Ότι δεν υπάρχει ψήφος «υπό προϋποθέσεις». Γιατί η ψήφος είναι digital: 0-1-0-1. Που σημαίνει:
Αν ψηφίσεις κάποιο κόμμα το Επικροτείς – αν δεν το ψηφίσεις: Διαφωνείς

Δεν υπάρχει conditional ψήφος (δηλ. υπό προυποθέσεις). Δεν υπάρχει κάποιο κουτάκι στην ψήφο που λέει «ψηφίζω μεν, αλλά δεν συμφωνώ με αυτό που ψηφίζω, απλά διαμαρτύρομαι».
Έτσι, όλοι οι ψήφοι λογίζονται ΥΠΕΡ του κόμματος. Έτσι δικαιούται ο ΛΑ.Ο.Σ. και οι Οικολόγοι-Πράσινοι να πανηγυρίζουν (και το ΠΑΣΟΚ βέβαια) και καλά κάνουν. Γιατί δεν έχουν κανένα λόγο (ή τρόπο) να επιμερίσουν τις ψήφους σε «οπαδικές» ψήφους και «ψήφους διαμαρτυρίας».

Πολλοί όμως (όπως ο κ. Κούλογλου στο άρθρο του στη Lifo) υποστήριξαν «ρίξτε ότι νάναι αρκεί να τους μαυρίσετε» (δική μου απόδοση). Και τώρα δεν τους αρέσει που ο ΛΑ.Ο.Σ. αύξησε τα ποσοστά του κατά 75% και πανηγυρίζει. Μα αυτό δεν λέγατε να κάνει ο κόσμος? Σκεφτείτε το εξής σενάριο: Όσοι απείχαν, να ακολουθούσαν την προτροπή του κ. Κούλογλου (και άλλων). Τότε ο ΛΑ.Ο.Σ. δεν θα μπορούσε να ήταν 1ο κόμμα? Γιατί όταν σπρώχνεις ένα βράχο στο γκρεμό δεν ξέρεις αν θα καταλήξει στο δικό σου χωράφι. Απλά ελπίζεις.

Ο κόσμος λοιπόν φαίνεται ότι ξέρει ότι η ψήφος είναι digital και έχει σημασία και βαρύτητα.

Έτσι ΚΑΙ έστειλε ένα μήνυμα διαμαρτυρίας ΚΑΙ δεν έδωσε το δικαίωμα σε  κόμματα που δεν πιστεύει να προσεταιριστούν την ψήφο του.  Γιατί η ψήφος είναι θεμελιώδες δημοκρατικό δικαίωμα και δεν μπορεί να μειώνεται κατά βούληση για μικροκομματικές και ευκαιριακές σκοπιμότητες.

Και, αν υπάρχει κάποιο, αυτό είναι το ελπιδοφόρο μήνυμα της αποχής.

2 thoughts on “Η ψήφος είναι digital…elementary my dear Watson

 1. Ενδιαφέρουσα άποψη,

  Βέβαια υπάρχει ένα πρόβλημα στον συλλογισμό που καταλήγει στο ελπιδοφόρο μήνυμα της αποχής …

  Φυσικά η αποχή είναι μάλλον καλύτερη από το να ψηφίσεις κάτι που δεν πιστεύεις. Και φυσικά δεν τιμωρείς κανένα κόμμα ή πολιτική ψηφίζοντας οτι άλλο εκτός από αυτό το κόμμα … απλά ενδυναμώνεις κάτι που τελικά δεν σε εκφράζει δίνοντάς του μάλιστα την δύναμη να μιλάει εκ μέρους σου και να χαράζει πολιτική ερήμην σου.

  Το πρόβλημα είναι ότι τα δημοκρατικά πολιτικά συστήματα θεωρητικά επιτρέπουν την πολιτική έκφραση του πολίτη τόσο με την ψήφο όσο και μέσα από τον ελεύθερο σχηματισμό κομματικών ή άλλων σχηματισμών (συνδικαλιστικά όργανα κλπ). Το υγιές θα ήταν λοιπόν όλοι όσοι δεν εκφράζονται από κανέναν υπάρχον πολιτικό σχηματισμό αλλά δεν είναι και απαθής (δηλαδή δεν δέχονται να αποφασίζουν άλλοι για αυτούς) και αντιλαμβάνονται την σημασία του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης (self-determination) που παρέχει η δημοκρατία να μπορούν να σχηματίζουν νέες πολιτικές οντότητες που τους εκφράζουν. Και εκεί είναι που τα πράγματα δυσκολεύουν. Γιατί πρώτον το πολιτεύεσθαι έχει γίνει συνώνυμο με απατεωνιά μέσα στο πλαίσιο της πανταχού παρούσας και διαχρονικής διαφθοράς των πολιτικών. Και είναι πλέον ελάχιστα ελκυστικό για τον οποιοδήποτε να πολιτευτεί, παρά το γεγονός ότι ο πολιτικός παραμένει το κύριο μέσο αλλαγής και διαμόρφωσης μίας διαφορετικής πολιτικής και κοινωνίας στα δημοκρατικά πολιτεύματα. Δεύτερον η έλλειψη απλής αναλογικής και το υψηλό όριο εισόδου στην βουλή δυσκολεύει πολύ την επιβίωση και εκπροσώπηση μικρότερων σχηματισμών, και άρα παραμένουμε σε χοντροειδής διαιρέσεις της κοινωνίας σε 2 βασικά έστω 5 κόμματα εκ΄των οποίων σχεδόν κανένα δεν εκπροσωπεί συγκεκριμένα συμφέροντα κάποιας μερίδας του πληθυσμού και των αναγκών του. Ποντάροντας στην πολυσυλλεκτικότητα ως μορφή πολιτικής επιβίωσης, τελικά διαφοροποιούνται μάλλον περισσότερο προς το στυλ και το ύφος των εκπροσώπων τους

  Η ψήφος έχει ουσία όταν προωθεί συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές και ιδεολογίες σκιαγραφώντας το επιθυμητό κοινωνικό μοντέλο. Με την έλλειψη καθαρών ιδεολογικών κατευθύνσεων (πέρα από την θέληση για εξουσία) και την περιρρέουσα διαφθορά, είναι λογικό τα κόμματα να μην πείθουν ως φορείς διαμόρφωσης πραγματικών λύσεων στα υπαρκτά προβλήματα. Εκ τούτου η ψήφος φαντάζει σε μερίδα πλειοψηφική πλέον του πληθυσμού ανούσια. Και από την μειοψηφία που ψηφίζει πλέον ενδιαφέρον θα είχε να δούμε τα κίνητρα της. Φαντάζομαι ότι είναι περιορισμένο το ποσοστό των πολιτών που ψηφίζουν από δημοκρατική συνείδηση.

  Το θέμα με την αποχή είναι ότι προσδιορίζεται αρνητικά ως μη μήνυμα, αφήνοντας την ερμηνεία της σ’ αυτούς που έχουν την εξουσία να το κάνουν και να την διοχετεύσουν πίσω στην κοινωνία. Η ερμηνεία της έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία τώρα για την επιβίωση του υπάρχοντος συστήματος, το οποίο φυσικά και δεν παραδέχεται ότι ως έχει, δεν επιτυγχάνει να εκφράσει πλέον την πλειοψηφία της κοινωνίας.

  Αν μπορούσε κάθε μη ψήφος να συνοδευόταν και από ένα “γιατί” ευρύτατα κοινοποιημένο, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά και θα μπορούσε όντως η αποχή να θεωρηθεί ελπιδοφόρα ως μέσο έκφρασης και όχι άρνησης.

  Πρωτοβουλίες όπως το http://www.not-apathetic.eu είναι μια αρχή αλλά δεν φτάνουν για να δώσουν φωνή και δύναμη σε απόψεις που δεν εκπροσωπούνται και δεν εκφράζονται από το τρέχον κομματικό σύστημα.

  Μήπως ένα σύστημα πολιτικής προτίμησης και ψήφου πολύ συχνότερα από το πεντάλεπτο της Κυριακής μία φορά κάθε τέσσερα χρόνια και με άξονα συγκεκριμένες πολιτικές λύσεις στα σημαντικά προβλήματα και όχι στα πρόσωπα των κομμάτων θα μπορούσε να φέρει πίσω την πολιτική και τους πολιτικούς στα ενδιαφέροντα της πλειοψηφίας;

  Πάντως είναι τεχνικά εφικτό και ρεαλιστικό …

 2. Βεβαίως και έχεις δίκιο για το ότι στο σημερινό σύστημα “αντπροσωπευτικής δημοκρατίας” η ψήφος είναι ίσως το μόνο ισχυρό όπλο που έχει ο πολίτης να επιλέξει αυτόν που θέλει να τον διοικεί. Και συμφωνώ επίσης, ότι αυτό είναι δημοκρατία φραππέ (δηλ. στιγμιαία κάθε 4-5 χρόνια) και εκεί αρχίζουν τα προβλήματα και εκεί ξεκινάει και η ελπίδα αναστροφής μέσω νέων τεχνολογιών. Το point μου είναι όμως η μυωπική και στρουθοκαμηλική αντιμετώπιση από πολλούς έγκριτους αναλυτές, να “μειώσουν” τελικά τη σημασία της αποχής βαφτίζοντας πάνω 2-3εκ. πολίτες απολιτικ, αδιαφορους εως και φασιστες και για αυτό “δεν δικαιούνται να ομιλούν”. Έχουν δικαίωμα να ομιλούν μόνο εφ’όσον ψηφίζουν “εμάς”. Οι 1,3 εκ που ψήφιζαν ΝΔ και οι 850 χιλ. Πασοκ, τότε μόνο ήταν “ενεργοί πολίτες”. Άρα 2 μέτρα και 2 σταθμά. Πολίτες Α’ και Β’ κατηγορίας. Κι αν οι πολίτες δεν θέλουν κανέναν, τι να κάνουν? Να ψηφίσουν ότι νάναι ακόμα κι αν δεν συμφωνούν. Τους δίνουμε λοιπόν δικαίωμα να έχουν λόγο μόνο κάθε 4 χρόνια, και τότε, ας κάνουν την ψήφο τους κονφετί. Βαθιά αντι-δημοκρατική αντίληψη και την είδαμε και από την αριστερά. Είναι προφανές, ότι “τσαλακώθηκε” η εικόνα που είχαμε για τον εαυτό μας, ότι εμείς δήθεν είμαστε “πολιτικοποιημένοι” σε σχέση με τους ευρωπαίους (meaning=κομματικοποιημένοι) και δεν μπορούμε να διαχειριστούμε την αποχή πολιτικά. Μόνο που αυτό θα το πληρώσουμε ακριβά στο μέλλον.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s