Ο καλός, ο κακός κι ο άτυχος

Ένα χρόνο και κάτι μετά από αυτά που έγραφα στις περασμένες ευρωεκλογές περί αποχής, το θέμα ήρθε πάλι στην επικαιρότητα. Είναι θλιβερό όμως, ιδιαίτερα κάτω από αυτές τις νέες και εξαιρετικές συνθήκες, να απαξίωνεται και πάλι το 1/3 των ελλήνων ψηφοφόρων, με τρόπο μυωπικό και τελικά επικίνδυνο.

Οι “καλοί” και οι “κακοί” λοιπόν. Εκ περιτροπής όμως.
Ο ίδιος ανθρωπος μόλις 1 χρόνο πριν, όταν ψήφιζε στις βουλευτικές εκλογές ήταν πολιτικοποιημένος και δημοκράτης. Ηταν ο  καλός”.
Ο ίδιος άνθρωπος, μόλις ένα χρονο μετά είναι “μουγγός”, αδιάφορος, σχεδόν μίασμα, που του αξίζει να απομονωθεί. Είναι ο “κακός”.

Μόνο που δεν είναι ένας και δύο. Ειναι 1,65 εκ άνθρωποι που ψήφισαν ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ το 2009, κάπου 2,5 εκ άνθρωποι συνολικά. Είναι όμως και ένα πσοσοστό από 5,5% έως 9,1% (δημοτικές και περιφερειακές αντίστοιχα) που ψήφισαν άκυρο/λευκό, όταν συνήθως το ποσοστό αυτό είναι κάπου 2,5%.

Σκεφτείτε: Κάποιοι ξύπνησαν το πρωί, ντύθηκαν, μπήκαν στο αυτοκίνητο, στήθηκαν στο εκλογικό κέντρο…για να ρίξουν λευκό. Ούτε βαρέθηκαν, ούτε πήγανε στην καφετέρια. Δεν τους “μετράμε” όμως. Δεν μας ενδιαφέρει καθόλου τι σκέφτονται. Άλλωστε αυτοί δεν επηρεάζουν την “καρέκλα” του επόμενου δημάρχου, υπουργού ή γενικού γραμματέα.

Ενώ κάποιος άλλος, έχει το ψηφοδέλτιο στην τσέπη, έτοιμο, σταυρωμένο και το ρίχνει “μονοκούκι”, χωρίς να έχει σκεφτεί δεύτερη φορά ποιόν και τι ψηφίζει, μόνο και μόνο γιατι “έτσι ψηφίζουμε πάντα στην οικογένεια”, γιατί ο δήμαρχος θα μου δώσει άδεια τραπεζοκαθισμάτων, γιατί παίζουμε μαζί μπιρίμπα κλπ. Αυτός λοιπόν, που στην ουσία περιφέρει το ύψιστο δημοκρατικό του δικαίωμα σαν κουρελόχαρτο, είναι ο “πολιτικοποιημένος”, ο συνειδητός πολίτης, είναι ο “καλός” της ιστορίας.  Χαρισμά σας.

Θα πρέπει να μας ανησυχήσει η στάση όλων αυτών που μεσα στην επικίνδυνη αφέλεια τους διακινδυνεύουν αψήφιστα να διχάσουν τον ελληνικό λαό στα δύο. Η αποχή όμως δεν επιδέχεται εύκολη προπαγάνδα. Το Συμβούλιο της Ευρώπης μεταξύ πολλών άλλων, ασχολείται πολύ καιρό με το φαινόμενο με την σοβαρότητα που αρμόζει ευτυχώς. Αλλά και για όλους εμάς που χρόνια ασχολούμαστε με την ηλεκτρονική δημοκρατία, ένα ήταν πάντα το ερώτημα. Εάν και πως  το διαδίκτυο μπορεί να συμβάλλει στην “ολοήμερη δημοκρατία”,  με ουσιαστική συμμετοχή του πολίτη, σε αντίθεση με τη στιγμιαία δημοκρατία της κάλπης (που είδαμε που μας έφτασε). Κι ας αφήσουμε τις λαικίστικες αναφορές στον “ιδιώτη” της αρχαίας Αθηναικής δημοκρατίας, γιατί τότε αυτό ακριβώς ήταν το νόημα:  Η  δημοκρατία της συνεχούς συμμετοχής και καθημερινής τριβής με τα κοινά. Όχι το 1′ της ψηφοφορίας κάθε 5 χρόνια που σήμερα πρεσβεύουμε.

Όμως. Και υπάρχει ένα μεγάλο όμως.

Σε αυτές τις εκλογές υπάρχουν δύο άνθρωποι πολύ άτυχοι.  Ο Γιώργος Καμίνης και ο Γιάννης Μπουτάρης.
Δύο άνθρωποι από αυτούς που  πάντα θέλαμε, από αυτούς που πάντα έλεγες οτι είχε ανάγκη η ελληνική πολιτική σκηνή,  ελπίζοντας ότι τα πράγματα μπορεί να ήταν αλλιώς αν ήταν στα πράγματα. Δεν είναι καθόλου λεπτομέρεια να είσαι Συνήγορος του Πολίτη, ένας θεσμός από τους λίγους που στην Ελλάδα έχουν υπηρετηθεί επάξια, από τον Νικηφόρο Διαμαντούρο μέχρι τον Γιώργο Καμίνη.

Είναι άτυχοι γιατί τους “έκατσε” να κατεβαίνουν σε μια στιγμή εκλογικά πιο ακατάλληλη από ποτέ, που ο κόσμος κουρασμένος, συγχυσμένος  και φοβισμένος μαζί (κακό κοκτέιλ), θέλει να τιμωρήσει και θέλει να “φύγει” με όλους τους πιθανούς τρόπους, φυσικούς, ψυχικούς και νοητικούς.

Σε όλους αυτούς που σκέφτονται αν θα ψηφίσουν την ερχόμενη Κυριακή αυτό έχω να πω: Αυτοί οι δύο άνθρωποι μέχρι στιγμής έχουν όλες τις προυποθέσεις να αποδειχτούν οι “καλοί” της ιστορίας.  Αν δεν τους ψηφίσουμε δεν τιμωρούμε αυτούς. Επιβραβεύουμε τους “άλλους”, αυτούς που έπρεπε να τιμωρήσουμε εξ’αρχής. Και δεν είμαι καθόλου σίγουρος αν αυτό θα μας κάνει να νιώθουμε “καλοί” την επόμενη ημέρα.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s